søndag 15. juli 2012

Reisebrev fra Edinburgh

Årets ferietur er herved unnagjort og det er derfor duket for en liten oppdattering av bloggen. Som overskriften tilsier gikk reisen i år til Edinburgh, med Merete som reisefølge.

Sightseeing
Når man er på byferie er sightseeing en nødvendighet. Er jo ingen vits i å besøke flotte byer om man ikke skal se seg omkring. I hvert fall ikke når det er selve målet med ferien. Vi valgte å ta en sightseeingbuss en dag. Det er en fin og enkel måte å se byer på. Bussturen kostet vel rundt 120 norske kroner og da kunne man gå av og på bussen om man ønsket det. Billetten varte i 24 timer. Hele rundturen tok ca en time og da hadde vi fått sett utsiden av de mest populære attraksjonene. Utenom dette tok vi stort sett føttene fatt, og det ble mye vandring både i new town og old town.

En av hovedattraksjonene var Edinburgh castle. Dette er en attraksjon som alle bør få med seg om de skal besøke denne byen. Vi bodde med utsikt direkte på slottet. Et virkelig staselig bygg.
For å komme seg inn i slottet betalte vi 160 norske kroner. Vel verdt pengene synes jeg. Ved inngangen av slottet var det satt opp en stor arena der den berømmelige Edinburgh Millitary tattoo går av stabelen i August. Det er en begivenhet som skal være verdt å få med seg ut i fra ulike kilder.

I følge reiseguiden fra lonely planet har Edinburgh castle spilt en stor rolle i skotsk historie både som kongelig residens og militærbase. Slottet inneholder mange militære utstillinger, flotte bygninger samt kronjuveler. En del av slottet er også dedikert som krigsminne til Skottlands tapte soldater. Både to og firbeinte soldater faktisk. På slottet fantes det nemlig en egen gravlund for soldatenes hunder. Nedenfor ser du et av de mange flotte bygningene på slottet. Valgte å ta med dette bildet da det var ganske typisk for arkitekturen både på slottet og generelt i Edinburgh.
Som sagt var det mange utstillinger på slottet. Disse var hovedsakelig krigsrelaterte, og viste både medaljer, våpen, krigsfangenes tilholdssted, rustninger og andre antrekk.

Klokken 13.00 hver dag avskytes et skudd fra den såkalte One O'clock gun fra slottet. Dette for å signalisere klokkeslettet.

Det var ikke kun det store slottet som fikk besøk av oss. Vi besøkte også Calton Hill en kjent park med et av de beste utsiktspostene over Edinburgh.

Fra Calton Hill hadde vi også god utsikt til både sjøen, byen og Holyrood park (også kalt Queens park). Et spesielt og flott landskap i hvert fall om man ser det på avstand.

Edinburgh zoo var vi også innom. Den store attraksjonen der for tiden er de nye pandaene. Vi kom litt for sent til å få billetter dit, men vi fikk se mange andre flotte dyr.

Waverly bridge, broen som går over Edinburghs togstasjon.

På bildet nedenfor får dere en liten smakebit av en handlegate i Old town. I denne gaten fant vi både en julebutikk og k1 yarns for de som er interessert i garnshopping.

Mat
Ut i fra reiseguiden vi brukte så vi at Edinburgh har et stort antall spisesteder. Frokosten spiste vi på hotellet da den var inkludert i prisen. Frokosten bestod av kornblandinger, frukt og egg av ulike slag. Man kunne også bestille både bacon, ulike pølser, ost og brød. Etter fem dager med en slik tung frokost skal jeg innrømme at brødskiven med leverpostei var god å komme hjem til. Lunsjen ble oftest spist på små lokale barer og utesteder. Her snakker vi skikkelig lunsj altså, ble ikke sulten igjen etter bare noen timer når vi inntok slike måltid som på bildet under. Til middag valgte vi å besøke internasjonale kjøkken. Både kinesisk, indisk, spansk og italiensk mat ble spist til middag under oppholdet. 


Shopping
Som mange andre byer har også Edinburgh gode shoppingmuligheter. Vi var innom flere senter som St. James, Jenners, Princess mall og primark. Siden vi bodde så sentralt var alle disse butikkene og sentrene i nærheten av hotellet. Antallet skobutikker som vi var inne på har jeg mistet tellingen over. Det ble med kun et par sko hjem til tross for iherdig shoppeinnsats. Selv om det ikke ble med så mange par sko, ble det med litt klær, suvernirer om hårpynt for min del. Hvis jeg får ånden over meg en dag kan jeg skrive et eget innlegg om hva jeg handlet på turen.    

Vær
Som dere ser ut i fra bildene var været ikke det aller beste når vi var der. Paraply og tynn regnjakke var derfor en nødvendighet. Temperaturen var ikke så aller verst så stort sett holdt man seg gode og varme med å ha en litt tynn regnjakke på. De første dagene av oppholdet var det overskyet og duskregn. Den største regnbygen åpenbarte seg i det vi akkurat satte baken ned på en sightseeing buss. Ja, vi satt under åpen himmel. Akkurat da kunne jeg virkelig ikke fatte og begripe hvorfor en med så mye ull i garderoben ikke hadde tenkt på å ta med hansker på ferieturen. Det var vel optimismen som hadde slått inn, noe som også var gjeldende da jeg pakket både shorts og bikini til denne turen. Den siste dagen av oppholdet hadde best vær, og vi kunne skimte blå himmel i det fjerne. Store deler av denne dagen var imidlertid også overskyet.


Kjekt å vite
Vi bodde i Princess street som seg hør og bør for to bondeprinsesser fra Trøndelag. Om dere vil bo sentralt i Edinburgh anbefaler jeg dere å lete etter hoteller i nærheten av denne gaten. Vi bodde midt i smørøyet noe som var veldig praktisk.

Edinburgh er en fin by å komme seg frem til fots. Jeg liker veldig godt å gå så det passet meg ypperlig. Vi valgte å kjøre med taxi når vi skulle litt utenfor bykjernen (til dyrehagen og flyplassen), men bussforbindelsene var også gode der nede.

Alt i alt kan jeg konstatere at Edinburgh er en veldig fin og koselig by med mye fint å se på. Vi var ikke av dem som trasket ned mange av attraksjonene, men om man er interessert i museum og den slags er dette en by som så absolutt er verdt et besøk. Byen inneholder mange flotte bygninger og ikke minst flotte statuer. Det er demed mye fint å hvile øynene på i denne byen.

1 kommentar:

Merete sa...

Æ likt at du kalt oss bondeprinsesser :))